Succesvol leren

Click here to edit subtitle

Over Mirjam Pol

In 1993 ben ik als gezondheidswetenschapper afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht  (studierichting: gezondheidsvoorlichting- en opvoeding). Daarna werkte ik in binnen - en buitenland als information officer voor mensenrechten- en vredesorganisaties als Pax Christi, Amnesty International, Vrouwenberaad Ontwikkelingssamenwerking en SIPAZ-Mexico.  In 2004 behaalde ik een diploma als regressietherapeute en in 2009 als zen-shiatsutherapeute, een vorm van Japanse manuele therapie.


Sinds 2003 werk ik als studieadviseur aan de geneeskundefaculteit van de VU. Daarnaast geeft ik sinds 2011 lezingen en verzorg ik workshops over succesvol leren. 


Er zijn binnen het veld van studiemethodiek veel oplossingen voorhanden. Maar tien studenten met een zelfde vraag kunnen geholpen zijn met tien verschillende oplossingen. Hoe kom je daar achter? Door meer aandacht aan een individuele diagnose te besteden. Mijn missie is om studenten en cursisten kennis en inzichten te verschaffen, zodat ze zelf betere diagnoses kunnen maken. Om ze vervolgens te ondersteunen met oefeningen en instrumenten natuurlijk.


We willen dat studenten 'academisch studeren'. Toch vertellen we ze in de meeste gevallen niet wat dat inhoudt. Terwijl de meeste studenten, zo leerde ik al snel, geen idee hebben van factoren die studiesucces bepalen. En tevens: als je ze dat wel vertelt, hoe leuk ze dat vinden en hoe actief ze daar mee aan de slag gaan! En dus schreef ik 'Nog Slimmer! Wegwijzer voor efficiĆ«nt en effectief studeren' (2008). Met daarin zowel elementen uit de psychologie, de meer klassieke studievaardigheden en informatie over het brein. Dat werd (en is) een groot succes. In 2016 is een herziene versie verschenen. 


'Nog Slimmer' is inmiddels in het Engels vertaald ('Get Smarter') en in voorjaar 2015 is een speciale HBO-editie verschenen. 


In 2013 schreef ik het uitgebreidere boek 'Succesvol leren - Tips en trucs voor volwassenen die een cursus of opleiding (willen) volgen'. In oktober 2017 verscheen 'Studeren zonder stress'.